2009. február 26., csütörtök

Mucu-névnap, kalács- és pogácsasütés, egyebek

Az elmúlt napok főleg munkálkodással teltek, segítek továbbra is Pocinak az adminisztrációban. Ez azzal jár együtt persze, hogy nem tudok alkotni, szalad a háztartás és fáradt is vagyok nagyon.

Hétfőn voltunk benn Orosházán Mucuval Dimák doktorbácsinál, aki szerint tovább kell szedni az állandó gyógyszert megelőzésképpen. Egyébként minden rendben a gyermekkel, aki persze kedélyesen elszórakoztatta a teljes várakozó népet a rendelőben. Mindenkivel leállt dumcsizni, sőt volt, akinek felajánlotta, hogy mivel hideg a keze, ő szívesen megmelegítené. Eszméletlen egy csaj. Sütöttünk megint Mamáékkal kalácsot, ami ezúttal kakaós ízesítésű volt, és eszméletlen fincsire sikerült. Szinte mestere már Ági mama a kalácskészítésnek, én pedig egész profin fonok. Hehe. Tökre úgy nézett ki, mint a bolti márványkalács, csak ebben nincsenek mindenféle műizék. Elég hamar elfogyott természetesen (nuttival, baracklekvárral hmmmm). Továbbá elmentünk az egyik csájna áruházba, ahol hatalmas leárazások voltak, és kapott mindkét csaj cukcsi sapcsikat. :)

Kedden volt a(z egyik) névnapja Mucunak, mivel a család egyik fele most, a másik fele májusban köszönti. Nagyon örült az ajándékoknak, kapott ruhácskákat és édességeket is természetesen, amely utóbbiak rohamosan fogynak azóta. Ági mamáék is kijöttek köszönteni, egyúttal megpróbáltuk kinyomtatni az adóbevallásainkat, de a Vista nem igazán akart együttműködni a nyomtatóval. Mikor végre hajlandó volt kinyomtatni a Pociét, az enyémnél valahogy elment a kedve és félig, majd teljesen üres lapokat dobott csak ki. Végül kinyomtattam pdf-be, és Poci majd próbál velük alkotni valamit a munkahelyén. Aztán be lett festve a hajam is, őszi juhar színű lettem, szerintem nem rossz és Pocinak is tetszik. Kira közben aludt, mert pont akkor fejezte be az evést, amikor megérkeztek Mamáék.

Sütöttem pogácsát is valamelyik este, ami nagyon-nagyon egyszerű (pont nekem való), valahol a neten gyűjtöttem be és tuti siker. Fél adag elég volt hármónknak, Mucu is egyiket a másik után gyűrte be. Leírom azért a teljes receptet (ez az egész adag):

Hozzávalók:
60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 1 tojás és 2 tojássárgája, 4 teáskanál só, pici cukor, 5 dkg élesztő, 3 dl tejföl, 10-15 dkg reszelt sajt+ami a tetejére megy.

Elkészítése:
A tejfölbe beletesszük a cukrot és az élesztőt (nem baj, ha hideg a tejföl), jól elkeverjük. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, ha kész, beletesszük a sót, a sajtot, a tojásokat és az élesztős tejfölt.
Összedolgozzuk, könnyen gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk (ha kemény, adunk hozzá még egy kis tejfölt). Lényeges, hogy könnyen kezelhető legyen a tészta, ne legyen ragacsos, ne ragadjon a kezünkhöz.
Kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk reszelt sajttal és 200 fokon légkeveréssel megsütjük.

És íme a fél adag eredménye:

DSCF2021

Azt hiszem, hamarosan meg fogom ismételni, mert nagy sikere volt. Emellett az utóbbi időben gyakran kért lángost is Férjuram, amit szintén egy rém egyszerű recept alapján készítek, de erről a receptről majd egy másik bejegyzésben ejtek talán szót. Egy postba elég egy recept, igaz?

Ígértem a borostyánokról is fotót nemrégiben, ezt az ígéretemet váltanám be most:

DSCF2016

Ma volt itt a védőnéni is, Kirus neki is megeresztett néhány mosolyt. Nagyon jó a kedve mostanság is, és sokat szemlélődik, érdekli minden, ami körülveszi.

DSCF2020

A játszószőnyegre is rátettem, de itt éppen nagyon éhes volt fürdetés előtt, ezért dühöngött. És láthatóan a nővére egyelőre jobban érdeklődik… :) :)

DSCF2013

És egy gyors QP a végére: Tesók címmel.

Oceans Apart QP

QP: Raspberry Road Design, Oceans Apart QP Freebie.

0 megjegyzés: