2009. január 1., csütörtök

Történelem – avagy az elmúlt 9 hónap dióhéjban

Röviden, címszavakban arról, hogyan fejlődött az új kis élet a pocakban:

2008. 05. 14. - kb. 7 hét
Egy-két nappal ezelőtt a kimaradt menses miatt csináltam egy tesztet. Kb. 10 másodperc alatt jelent meg a 2 csík. Paff. A váratlan helyzettel idő volt, mire megbarátkoztam, elég sokat tépelődtem. Mi lesz velünk? Mi lesz az osztályommal? Nem szeretnék újra itthon lenni, nem szeretnék mindent előlről kezdeni, amikor Jázmin végre szinte teljesen önálló…

DSCF1832Az a bizonyos teszt…

Az ultrahangvizsgálat megerősíti, hogy bár nem terveztünk második gyermeket, mégis sikerült teherbe esni. Látható a petezsák.
Védekeztünk is hüvelykúppal, bár voltak időszakok, amikor a naptár módszerrel kombinálva nem. Ezek szerint nem jött össze.
Problémát okozott, hogy koraterhességben gyógyszerszedés merült fel (Curam, Loratadin, Vibrocil, Coldrex) egy szemre-fülre-torokra kiterjedő komplex gyulladás miatt, ezért Szegedre kellett menni genetikai tanácsadásra. Itt aztán megnyugtattak, hogy minimális a kockázat növekedése ezek miatt a gyógyszerek miatt (4-6%-os).

A baba 6 mm-es és jellegzetes C alakot vesz fel. Megkezdődik a karok kezdeményeinek, a felső végtag bimbók kialakulása. 3 kopoltyúíve van, és elkezdődik a köldökzsinór kialakulása is. Ezzel egy időben elkezd fejlődni a testnyél és a hasnyél is. Ekkortájt már regisztrálhatók az első magzatmozgások is, bár ebből a mama még mit sem érez. A hét végére megjelennek az alsóvégtag bimbók, melyekből majd a láb fog kialakulni, és a kézlemezek, valamint az alsó végtag evezőszerű bimbói. Záródik a hátsó neuroporus is, a velőcső hátsó traktusa. A pete már hármas tagolódású: chorion (lepényi rész), amnion (burok rész) és embrionális rész. Mire eltelik ez a hét nap, a baba már 10 mm-es nagyságú.

2008. 06. 23. – 12 hét
Véreredmények rendben, nem vagyok vérszegény. Minden negatív és oké.

A babának már van állcsontja, állkapcsa és szájpadlása. Differenciálódik a rekesz és a tüdő. Elkezdődik a külső nemi szervek fejlődése. A magzat hossza már 6,5 cm, súlya 18 gramm körüli. Szíve percenként 140-160 alkalommal dobban. Már gyakorolja a későbbi légzőmozgásokat, mellkasa emelkedik és süllyed. Ekkorra már minden belső szerve kialakult, a legtöbb már működni is kezdett. Ilyenkor már kevésbé károsíthatják a különféle gyógyszerek, vegyi anyagok vagy betegségek. Elkezdenek nőni a körmei, felismerhető a fülcimpája. Szemhéja kifejlődött, és rácsukódik a szemre. Ha lenyeli az őt körülvevő magzatvizet, amely minden 24 órában teljesen kicserélődik, az vizeletként távozik a szervezetéből. Még mindig nem érezhető, de sokat mozog: forgolódik, nyújtózkodik, hajlítgatja az ujjait. A hangszalagjai kifejlődtek, és a baba néha (csendben) sír. Az agya kifejlődött, már érezhet fájdalmat a baba.

2008. 07. 02. - 13 hét + 1 nap
Kombinált Down-szindróma szűrővizsgálati lelet alapján a korfüggő kockázat 1:628; Down-kockázat: 1:1811, tehát a szűrési eredmény negatív.
CRL 71 mm; NT 2,3 mm; BPD 26 mm; TH 23 mm. A genetikai UH rendben.

Hossza kb. 8 centiméter, súlya mintegy 28 gramm. Formára már teljesen emberi. A rekeszizom és tüdő tovább fejlődik.

2008. 07. 25. – 16 hét + 3 nap
AFP: 1,09 – azaz rendben. 21-triszómia szűrés – negatív. Velőcsőzáródási rendellenesség szűrés – negatív. 18-triszómia szűrés – negatív.

A magzat súlya már 135 gramm, hossza pedig körülbelül 16 centiméter, és egyre gyorsabban növekszik. A másodszor vagy többedjére várandós anyukák valószínűleg már érzik csemetéjük ficánkolását. Kialakulnak a baba izületei, csontjai is fejlődni kezdenek. Már tudja szopni az ujját. A nemi szervek már elég fejlettek ahhoz, hogy neme egyértelmű legyen, de az ultrahangos vizsgálattal még nem állapítható meg teljes pontossággal. A baba szempillája is kinő, arcát és testét pedig finom szőr, a lanugó borítja. Bőre még olyan vékony, hogy átlátszanak rajta a véredények.

2008. 08. 08. – 18 hét
Huhn doktor megcsinálta a genetikai UH-t. Reménykedtem, hogy megmutatja magát a kis hamis Apróka, de nem tette... úgy tűnik, szégyenlős...
BPD 44 mm; TH 40 mm. Minden szerve rendben van, normális magzatvíz, csontok ábrázolódnak.

Most már 20 centiméteres a pici. Lassan kezd nőni a zsírréteg a bőre alatt, bár még mindig nagyon soványka. Bőrén még mindig áttűnnek a vérerek.

Eger 12 Egerben a kis család – már látható pocakkal

2008. 08. 29. – 21 hét + 3 nap
4 dimenziós ultrahang, Békéscsaba, Dr. Róna István, Ginorona UH Labor. Csodás élmény, nagyon alapos, türelmes orvos.
Négyüregű szív. BPD 51 mm; HC 182 mm; AC 161 mm; Femur 35 mm. Hasfal zárt, arc ép, vesék ép. Lepény mellső fal. Magzati nem feminin. Magzati fejlődési rendellenességet nem észlelt.
Tehát kislány, és egészséges! Kírának fogják hívni.

Megvan Kíra második neve is: Nadin. Francia eredetű és jelentése: reménység. Némi pengeváltásokat követően dőlt el, a neten találtam egy névválasztó excel programot, ami segített.

Elkezdődött az iskola. Az osztályom eléggé elszontyolodott, amikor közöltem a hírt. Nem sok híja volt, hogy sírni kezdjek. Szerintem eljön az a pillanat is, majd november végén... Addig is nagyon sokat dolgozom, még november elejéig Csorvásra is járok, ott is nagyon félnek, hogy hogy fognak levizsgázni, ha én nem tudom majd őket... szóval, okoztam némi zűrzavart mindenütt.

A jelenlegi átlagos méretek: 27,5 cm és 450 g. Külső nemi szervei most már elég fejlettek ahhoz, hogy ultrahanggal meg lehessen lesni, ki is lakik odabent, persze, csak ha a baba nem takarja el és hajlandó megmutatni magát!

2008. 09. 18. – 24 hét
Cukorterhelés, előtte 5,1, utána 4,3; szóval szuper! A többi eredményem is okés az orvos szerint.

A hatalmas pocakomhoz (+40 cm!) képest fürgén (még egy kilót se híztam pedig) próbálok szaladgálni, mondják is a csorvási tanítványaim, hogy hihetetlen, hogy bírom. Minden nap végére kimerülök, keményedek is rendesen, úgyhogy mint egy liszteszsák, dőlök be az ágyba már este 8 felé.

Ha a baba most születne, már koraszülöttnek számítana, de csak igen csekély esélye van az életben maradásra, még orvosi segítséggel is. Tüdeje ugyanis még nem tudná önállóan ellátni feladatát. Idegsejtjei ugrásszerű fejlődésnek indulnak. A baba ekkor már köhögni és csuklani is tud, amit a mama is érzékel. A zsírraktárak még üresek, ezért még igen vékonyka a pici. Izzadtságmirigyei is kezdenek kialakulni. Kar-, és lábizmait rendszeresen trenírozza, mindenki legnagyobb örömére. Nagyon aktív és teljesen nyugodt időszakok váltják egymást. Hossza már 33 cm körül van, súlya már körülbelül 570 gramm.

2008. október 23-i hosszú hétvége – 29 hét
Jól sikerült az egerszalóki kirándulás, bár ismerjük be, nem tudtam felvállalni túl nagy túrákat.

A pici jelenleg körülbelül 38 centiméter és 1,2 kilogramm. Agya tovább növekszik és fejlődik, tagolódik. Meg tudja különböztetni az édes és savanyú ízeket. A hallása tovább fejlődik.

DSCF1595

Mucu és a pocak :)

2008. 11. 06. – 31 hét
Labor oké.

Most már 39 centiméter és 1,4 kilogramm nagyságú a kicsi. Bőre kezd kisimulni, eltűnik róla a magzatmáz egy része. Mozdulatai néha fájdalmasak lehetnek a mama számára.

2008. 11. 13. – 32 hét
Magzatfekvés koponyavégű.
BPD 85,7 mm; TH 84,7 mm; FL 59,3 mm.
Szívműködés jó, magzatvíz normális. Placenta érési jeleket nem mutat. Babával minden rendben.

A baba már teljesen kialakult, teste arányossá vált. Bőre alatt elkezdődött lerakódni a zsír, teste egyre gömbölyűbb. Már érzékeli a különbséget a világosság és a sötétség között. Mivel egyre kevesebb helye van a mama pocakjában, általában ilyenkor már tényleg fejjel lefelé helyezkedik el. A kisfiúk heréi a lágyékból leszállnak a herezacskóba. EEG-vizsgálattal kimutathatók az álom és az ébrenlét ciklusai. Már felismerhető egyfajta rendszer az aktív és nyugalmi időszakok között. A nap 90-95%-ában a pici alszik. Méretei szerint már 40,5 centiméter és 1,6 kilogramm.

3232 hetesen 

2008. 12. 11. – 36 hét
Magzatfekvés koponyavégű.
BPD 94,9 mm; TH 95 mm; FL 68 mm.
Magzatvíz normális, placenta II. Aorta 2,4; art. 2,2.

A baba már teljesen kitölti a mama méhét, így már nincs helye a teljes testváltoztatásokra. Ehelyett inkább intenzíven rugdos vagy boxol. A körmök elérik az ujjak végét. Már körülbelül fél centis haja van. Az először szülő nőknél a magzat feje általában ilyenkor már befordul a méhnyak felé, és a baba leszáll a medencébe, készen állva a születésre. Ettől enyhül a gyomorégés, a légszomj, és megjön az étvágy is. Többedszer szülő nőknél nem ritka, hogy a baba csak közvetlenül a szülés előtt fordul be a szülőcsatorna irányába. A kicsi már 46 centiméter hosszú lehet, és 2,5 kilogramm.

3636 hetesen

2008. 12. 18. – 37 hét
Aktív magzat. Flowmetria, CTG rendben. Van egy Proteus vulgarisom, amire kaptam antibiotikumot. Aorta 2,8; art. 2,6.

Mostantól naponta kb. 28 grammot hízik.

37 37 hetesen

2008. 12. 23. – 38 hét
Aktív magzat. Flowmetria, CTG rendben.  Aorta 2,6; art. 2,4. Jó áramlási viszonyok.

Tüdeje felkészült a levegő légzésére, gyakorolna is, de mivel nincs levegője, sok magzatvizet nyel, és ettől gyakran csuklik. A magzatvíz a tüdő érlelését segítő anyagokat is tartalmaz.

38
38 hetesen

2008. 12. 30-31. – 39 hét
Reaktív CTG. Aktív magzat, minden oké odabenn.

A belekben összegyűlik a magzatszurok (meconium), amely szülés után az első pár ürítés alkalmával feketés színű anyagként távozik a pici szervezetéből.

2009. 01. 05. – 40 hét
Be kell feküdnöm a kórházba, előreláthatólag 7-én szülünk!

A magzati szőrzet (lanugó) nagy része eltűnik. A magzatmáz már valószínűleg nem borítja be teljesen a baba testét, inkább csak a hajlatokban található meg. A magzatvízben a máz levált darabkái lemezkék formájában kimutathatóak.

 

 

… Hát igen, a terv az volt, hogy 2009. január 7. napján megszülessen Kíra, de nem így történt. Bár hétfőn (5-én) bevonultunk a kórházba, viszont mivel nem voltak fájások, és ezen kívül is minden rendben volt (kivéve csütörtökön, amikor alig mozgott a kicsi és ezért igen idegesek voltunk), így senki nem érezte lényegesnek a szűlést – rajtunk kívül. Másfelől számos kalkulálás volt, s mivel a legutolsó időpont 2009. január 12. volt, ezért ezt fogadták el. Mivel közben a nyákdugó azért eltűnt – csak, hogy mégis történjen valami – így a konzílium hétfőre, azaz 2008. január 12. napjára írta ki a szülést.

A “történelmi” post végére íme az utolsó kép a két lányról 2 in 1 (és természetesen Jázmin, aki nélkül szinte kész csoda, ha kép készül…):

gabi_40_het

Ez az első hét a kórházban nagyon gyorsan eltelt, köszönet érte Krisztinek, Mártának (szobatársaimnak), illetve Jánosnak, az orvosomnak. Bár csalódást okozott, hogy a megbeszéltek ellenére a szerda tolódott, pénteken megvizsgált az osztályvezető főorvos is, hogy beilleszkedett-e a bébi feje a szülőcsatornába. Na, ekkor azt hittem, ott szülök meg a vizsgálószéken, nem volt éppen kellemes élmény… utána ment el a nyákdugó is, de fájások sehol, csak néhány lájtos keményedés. Természetesen nap mint nap CTG-ztek, szívhangot néztek a babánál és volt 3 UH is. A lepényem még mindig nem érett be, a méhszáj zárva, a magzatvíz is teljesen normális mennyiségű, azonban a Jázminnál problémákat okozó toxémia és a magzat várhatóan nagy mérete miatt döntött a konzílium a hétfői programozott császár mellett. Utólag belátom, ez teljesen jogos volt, nem tudtam volna megszülni simán.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azért a 2008.08.08-as részhez megemlíteném, hogy nem teljesen egyértelmű, hogy ki várja a babát: apuka vagy anyuka, bár első ránézésre apuka. Még szerencse, hogy a későbbiekben azért a további képek segítenek az eligazodásban :)))