2010. február 2., kedd

Túl a 3 napos lázon

Hát ezen is túlestünk Kirikémmel – a háromnapos lázon, azaz roseola infantumon. Szombaton már érezhető volt, hogy nem az igazi a kedélye a kiscsajszinak, melegecske volt, de még jól elpancsizott az esti fürdés közben. Éjszaka aztán többször sírva ébredt, én át is mentem megnézni, hogy lázas-e a gyanúnknak megfelelően, de normálnak éreztem a hőjét. Érdekes, hogy szinte minden rezzenésére felébredek – miközben Apci úgy horpaszt mellettem, mint a duda. Hiába, az anyai fülek (és ösztön) :)))

Aztán vasárnap reggel normális hőmérséklettel indultunk Csabára, illetve Kirikénk Gyöngyi mamánál volt szokás szerint. Késő délután hívott Gyöngyi, hogy 39 feletti Kircsi láza, nagyon rosszkedvű, adhat-e neki valamit stb. Persze, mondtam, azonnali priznic mehet, de nem ám csak lájtos csuklóra-bokára, mert az kutyafüle, hanem törzsre + volt a pelenkázótáskában Nurofen, abból is adjon feltétlen. Aztán végül a szomszédból kerített Mexalen kúpot, azt adta be, na mindegy. Természetesen – mondanom se kell – szuper napon voltunk egyébként túl, délelőtt fantasztikus prédikáció volt by Poci és dinamikus, áldott dicsi, majd János pásztoréknál fenséges családi ebéden vettünk részt, utána szintén szuper dicsipróba… csak közbejött a hívás… “némi” aggódás… mi lehet a baj??? Köszönöm ezúton is Anyósomnak a gyors cselekvést, Jánoséknak az együttérzést és a folyamatos érdeklődést!

A dolgot izgisebbé tette, hogy másnap Pocinak Szegedre kellett korán menni, úgyhogy délutánra kellett az autó – végül a délelőttöt itthon töltöttük Kirikémmel, vagyis nem az igazi Kirivel, mert aki itt volt velem, az nem ő volt. Egyfolytában sírt, nyűglődött, nem akart enni, csak inni, kedvetlenül tett-vett, már amikor volt hozzá kedve… nem csodálom: 38 alá nem ment a láza szegénykémnek… Azután észrevettem, mintha kezdene pettyesedni a pocija. Na, újabb tünet: irány a net – és lám, rátaláltam a 3 napos lázra egy csomó helyen, és totál ráillett a csajszira, mivel a lázon (és a nyűgin, étvágytalanságon) kívül az égvilágon más tünete nem volt, se egy kis orrfolyás, se köhögés… A délutáni rendelésre már ott is voltunk, s ahogy megmutattam a pöttyöket Anikó doktornéninek, egyszerre vágtuk rá: ez a háromnapos láz! Éljen a net! :))) Semmi teendő a lázcsillapításon kívül, hiszen ezt vírus okozza, magától el fog múlni. Szinte varázsütésre, ahogy hazaértünk, már hőemelkedése volt csak, majd fürcsi után – elalvás előtt 37 körüli normál hője! Ma reggel pedig 36,8-cal ébredt egy derűs, gyönyörű pettyes csajszi! Itt már ebéd után mosolyog az optikába :)) úgyhogy visszakaptam az én drága Babámat!

DSCF3556

Az e-paciens.hu jól leírja az átélteket: A felelős kórokozó egy vírus, a humán herpeszvírus 6. A betegség cseppfertőzéssel terjed. A tünetek hirtelen alakulnak ki, magas láz (39-40ºC), enyhe légúti hurutos tünetek (orrfolyás, kis köhögés, torokfájás) – mondjuk ez nem volt egyik se. A gyermekek általános állapota jó, de előfordulhat hányás, hasmenés, étvágytalanság, nyugtalanság, álmatlanság – nem volt jókedve egyáltalán... Általában a betegség 3. napján a láz oldódik és megjelennek a kiütések, először a törzsön, főleg a háton, majd ráterjednek a nyakra, a fejre és a végtagokra is. A kiütések nem viszketnek és pár napon belül nyomtalanul eltűnnek. Ritkán tapinthatóvá válnak a nyaki nyirokcsomók. Szövődmény ritkán fordul elő. A terápiája tüneti. Fontos a lázcsillapítás, (a lázgörcs kivédése miatt), a megfelelő folyadékbevitel. Antibiotikum adására nincs szükség.

A pocikánk (sajna nem túl éles, mert folyton izgett-mozgott a modell :)), talán azért a lényeg látható):

DSCF3568

És  néhány oldal a végére. 10 things cluster by Neenee és SAHM Choose the right papírjának kombinációján a szülinapi bulin horgászós játékkal játszadozó gyermekek :) :

SAHM_CTRpaper3

Promising Claudi clusterje és A new beginning papír (Ninie-től) találkozásában Tata és Kirike szintén a szülinapon:

Ninie_papier03

És végül óvodai fotókból Kindyworld collab felhasználásával készítettem a tűzoltóságon látogatást tett Micimackó csoportról, rajta a Muckó fekete kabátban és rózsaszín sapiban (köszönet érte a micimackocsoport.eoldal.hu-nak):Kriszta_KindyWorld_pp_10

0 megjegyzés: