2009. július 21., kedd

Nyaralás scrap 1. rész

DAC Mel’s World Lost my way QP-ja a Bory várról. Néhány szó a vár honlapjáról, hogy az is tudja hova tenni, aki még nem járt itt:

BORY JENŐ (1879-1959) építészmérnök, szobrászművész különleges építészeti, szobrászati műalkotását, a Bory-várat saját elgondolásai, tervei alapján két keze munkájával hozta létre.
Emléket emelt művészi álmainak, a munka- és a hitvesi szeretetnek. Mint kutatót és szakembert a beton széleskörű alkalmazása foglalkoztatta. A vár építőanyaga túlnyomóan beton és vasbeton, de szobrainak megformálásához is szívesen nyúlt a kedvelt anyaghoz. A várat benépesítette szobraival. A műteremben saját és felesége alkotásain kívül neves művészek képei is megtalálhatók. Műalkotásai, hősi- és síremlékei az ország minden részében fellelhetők, némelyikük eredeti gipszmodellje a vár százoszlopos udvarának árkádjai alatt ma is látható.
Az árkádokon kaptak helyet az ugyancsak betonból megformált történelmi nagyjaink, hátul a kápolnában a hitvesi szeretet szobra áll. Az impozáns látványt tornyok, csigalépcsők, erkélyek teszik teljessé.”

Ami nagyon tetszett, az egy kőbe vésett verse, amit a feleségéhez írt:

„Hogy lehet valakit ennyire szeretni,

hogy lehet valakit angyalnak nevezni,

hogy lehet, hogy angyal a földre leszálljon

és mint földi asszony engemet szolgáljon.

A földre leszálltál és angyal maradtál,

a földi életemből égit varázsoltál.

Ha egyszer visszaszállsz,

vigy magaddal engem

az angyalok közé protezsálj be szentem.”

És a QP:

DAC_Mels_World_LostMyWay_qp

Ellie Lash Summer Loving gyorsoldala Fehérvár általunk megtekintett további nevezetességeiről. Szerepel rajta Kati néni szobra, erről így ír az utisugo.hu:

“Kocsis Balázs restaurátor, szobrász 2001-ben készítette el az egykori fehérvári piac jellegzetes alakját megörökítő bronzszobrot. Az utca szintjén álló szobor a portékáját kiskocsijával a piacra vivő idős asszonyt, a kissé groteszk mosolyú kofát ábrázolja. A félig letakart kocsin lévő edények mindenféle finomságot sejtetnek, például a híres-nevezetes libafertályt.”

Az orrát fényesre fogdossák az emberek, jószerencsét remélve e cselekedettől.

elash_sl_qp

És egy “összefoglaló oldal” az eltelt hétről, amelyen minden nap szerepel egy-egy eseménnyel – Redju 365 Project templétjét dolgoztam fel, kiegészítve Kimi’s Creation narancs betűivel és számaival.

Redju_Project365_Template1

0 megjegyzés: